torstai 7. helmikuuta 2008

Nimistöntutkimusta

Joskus opiskeluaikoina piti suorittaa nimistöntutkimuksen kurssi. Eipä juuri napannut, ja rykäisin kurssin läpi kirjatentillä. Kirja oli varsin puisevaa luettavaa. Silloin ei syttynyt kipinää nimistöntutkimukseen.

Vaan kyllä näin jälkeenpäin tulee useinkin mieleen hyviä nimistöntutkimuksellisia aiheita. Annan tässä pari esimerkkiä henkilönnimitutkimuksen aiheista. Näitä tutkimusaiheita saa minun puolestani ihan vapaasti soveltaa. Itse en nimittäin kuitenkaan tule näitä aiheita tosissani tutkimaan.

Klassinen mieltäni kutkuttava kysymys on jo pitkään ollut, miten sosioekonomiset taustamuuttujat vaikuttavat siihen, millaisen sukunimen henkilö itselleen valitsee naimisiin mennessään. Näppituntumana on, että etenkin akateemisesti koulutetut naiset suosivat yhdyssukunimiä. Toisaalta miehiä, jotka ovat ottaneet vaimonsa sukunimen, olen henkilökohtaisesti havainnoinut vain akateemisesti kouluttautuneissa. Onko näissä näppituntumissa perää? Käyttävätkö koulutetummat ihmiset populaatiotasolla enemmän hyödyksi lain tarjoamia mahdollisuuksia erilaisista nimivaihtoehdoista? Tai toisin päin kysyttynä, ovatko työväenluokkaiset ihmiset konservatiivisempia sukunimivalinnoissaan?

Toinen sosioekonomisiin taustamuuttujiin liittyvä on kysymys lapsen nimen valitsemisesta. Se nyt on selvää, että etunimimuoti muuttuu ajan saatossa. Mutta jakautuuko tässäkin muoti vanhempien koulutustason mukaan? Voiko lapsen nimen J-alkuisuudesta päätellä vanhempien työväenluokkaisuuden? Ovatko isovanhempien aikaiset nimet lapsella merkki vanhempien akateemisuudesta? Onko kaikilla taiteilijoiden lapsilla jokin hämärä, kotikutoinen nimi?

Kolmas tutkimusaihe vie suoraan internetmaailman ytimeen. Netissä ihmiset joutuvat tämän tästä valitsemaan itselleen nimimerkkejä eli aliaksia. Netti onkin pullollaan kaikkia sellaisia merkkiyhdistelmiä, jotka eivät sellaisenaan ole mitään oikeita sanoja tai nimiä, vaan enemmän tai vähemmän systemaattisia muunnelmia sanoista, nimistä ja populaarikulttuurin käsitteistä. Mutta millaista tämä nimenmuodostuksen itseohjautuminen on luonteeltaan? Mitä kaikkea pelkän aliaksen perusteella voi päätellä henkilöstä, joka on aliaksen itselleen valinnut? Voiko siitä päätellä sukupuolen? Iän? Koulutustason? Kulttuuritaustan? Asia olisi esim. kyselytutkimuksella selvitettävissä.

No joo, tässä näin alkuunsa muutama. Ehkä joku on näitä jo tutkinutkin, taustatutkimukseni on tässä tapauksessa vähän juosten kustua eli en tehnyt alkeellisintakaan esiselvitystä. Saatan palata asiaan myöhemmin, jos uutta tietoa minulle saakka kantautuu.

Ei kommentteja: