torstai 6. maaliskuuta 2008

Tehoja puheeseen

Päivän lehdessä oli höpöhöpöjuttu kieleemme viime vuonna tarttuneista uudissanoista. Eräs artikkelissa mainituista sanoista on kaksneljäseiska, jolla tarkoitetaan ympärivuorokautista toimintaa.

Uudissanoilla haetaan puheeseen tehokkuutta ja erottuvuutta, enemmän tunnepitoisuutta. Mainittu kaksneljäseiska muistuttaa tyyliltään Raptori-yhtyeen 1990-luvun alussa kappaleessa Karvanoppaelvis tehokeinona käyttämää uudissanaa: "Paa turpa kii, älä selosta, tai saat päähäsi kolmeviisseiskaa!"

Minä en tiedä pyssyistä juuri mitään, mutta minun lapsuudessani juuri mainittu .357 Magnum oli synonyymi tehokkaimmalle mahdolliselle käsiaseelle. Samoin nuorena paljon ja hartaasti pelaamassani Jagged Alliancessa (ja nimenomaan siinä ensimmäisessä, alkuperäisessä versiossa, jossa vallataan Metaviran saarta) tuo mainittu tussari oli tavoiteltu vehje. Ja jos nyt näin tehokas pyssy mainitaan, niin onhan se sanomattakin selvää, että puheeseen tulee täysin uutta puhtia.

Ehkä juuri siksi myös kaksneljäseiska kuulostaa dynaamisemmalta ja nykyaikaisemmalta kuin ympärivuorokautinen. Tulee selväksi, että puhujalla todella menee lujaa vuorokauden jokaisena tuntina ja viikon jokaisena päivänä. (Kuvitelkaa yllä mainittu Raptori-lainaus ilman tehokasta uudissanaa: "Paa turpa kii, älä selosta, tai saat päähäsi käsiaseen luodin." Aika latteaa.) Ei siis mikään ihme, että uudissanoja käytetään.

Palaan asiaan, kun joku keksii käyttää uudissanaa neljäkuusseiska.

Ei kommentteja: