tiistai 5. helmikuuta 2008

10 x arki sujuvammaksi

Tarjosin tätä juttua Yhteishyvään, mutta eivät turjakkeet suostuneet julkaisemaan. Olikohan tämä liian lyhyt sinne?

1. Säilytä yöpöydän laatikossa taskumatillista terävää. Ota aamulla naukku ennen kuin nouset kuuntelemaan lasten tappelua ja kitinää siitä, miten tylsältä aamupuuro maistuu. Jos nouseminen tuntuu erityisen vaikealta, ota isompi naukku.

2. Saat itsellesi kätevästi tunnin tai pari omaa aikaa, kun istutat lapset television ääreen katsomaan lastenohjelmia. Jos TV:stä ei tule tarpeeksi lastenohjelmia, näytä videoita.

3. Ahdistaako? Onko huono olo? Lohduttaudu sillä, että jollakulla menee taatusti vielä huonommin kuin sinulla. Esimerkiksi lapsillasi, jotka vain vinkuvat turhautuneina aamusta iltaan.

4. Jos kiukuttelevien ja velttoilevien lasten pukeminen tuntuu ylivoimaisen vaikealta, voit harjoitella siinä tarvittavia taitoja työntämällä hammastahnaa takaisin tuubiin.

5. Älä koskaan kursaile, ota kaikki mitä tarjotaan. Saat enemmän, ja asiatkin sujuvat joutuisammin. Jonkun on oltava ensimmäinen, jonkun on avattava tulppa. Ole sinä se.

6. Vuorottele puolisosi kanssa kaikessa. Kumpi saa nukkua vartin pidempään aamulla. Kumpi tekee minkäkin kotityön tällä kertaa. Kumpi on päällä ja kumpi alla. Kun vuorotteluperiaate on sovittu etukäteen, työnjako sujuu kuin itsestään ja ilman kitkaa, eikä erilaisia tehtäviä tarvitse yrittää arvottaa suhteessa toisiinsa.

7. Jos joudut jatkuvasti tekemisiin sellaisten ihmisten kanssa, joita et voi sietää, korjaa tilanne. Sano vain asiat suoraan niin kuin ne ovat äläkä kaihda omien, jyrkkienkään mielipiteiden kertomista. Jos sietämättömät ihmiset eivät tästä pidä, saat jatkossa olla heiltä rauhassa. Jos taas he pitävät siitä, muuttuu suhteennekin paremmaksi, etkä enää haluakaan välttää heidän seuraansa.

8. Tyhjä jääkaappi hankaloittaa arkea. Muista käydä välillä ruokakaupassa. Vilauta samalla bonuskorttia kassalla.

9. Opettele sanomaan ei. Jos sinulle tuodaan töissä lisätehtäviä — ei! Jos sinua pyydetään puulaakijengiin — ei! Jos pomo kysyy, onko töissä jotain ongelmia — ei! Ei! EI!

10. Älä turhaan sijaa vuodettasi tai avaa makuuhuoneen verhoja aamulla. Nukkumaanmeno käy paljon sujuvammin, kun peitto on jo vedetty syrjään ja verhot ovat jo kiinni.

— — —

Loppuun pari lainausta oikeasta Yhteishyvässä julkaistusta artikkelista (2/08, s. 24–25):

"Havaitse aikavarkaat: ei-toivotut puhelinkeskustelut, hyödytön internet-surffailu, laiskottelun aiheuttama viivästys, small talk puolituttujen kanssa, epäselvät tavoitteet ja ohjeet — ja hankkiudu niistä eroon."

"Hyödynnä odotteluaika. — — hoida ystävyyssuhteet kuntoon puhelimessa odottaessasi lasta harrastuksesta."

Siis voi jestamandeera! Mihin se elämä sitten muka pitää käyttää, ellei esim. laiskotteluun ja ystävyyssuhteisiin? Pyh! Hankkiudu niistä eroon. (Tulinkohan korostaneeksi tuota vähän liikaa...)

Ei kommentteja: